Omgaan met schapen en agressie

Je zult het misschien niet geloven, maar omgaan met schapen en agressie daar zit een belangrijke overlap in.

Tijdens trainingen in het omgaan met agressie, welke ik veel geef, zit een onderdeel waarin uitgelegd wordt dat iemand die agressief is vaak niet meer kan nadenken en jou slecht kan horen. Het gevoel van iemand die agressief is werkt echter lang door. Aansluiten bij dat gevoel biedt mogelijkheden om dit agressieve gedrag te keren.

De vergelijking met de schapen zit ‘m in dit reageren op gevoel. Tijdens de schapenworkshop is altijd weer goed te zien dat schapen zich maar weinig aantrekken van verbale communicatie. Ze reageren vooral op jouw lichaamstaal en daarmee op jouw gevoel.
Als iemand sterk bezig is met “kijk mij hier nu toch eens leidend zijn” terwijl deze persoon in werkelijkheid onzeker is of dat wat hij/zij doet wel gaat lukken, dan reageren de schapen op dit laatste. We zien ook vaak stille, weinig opvallende deelnemers die zo krachtig staan dat de schapen niet in beweging te krijgen zijn.

Ondertussen gebruik ik oefeningen uit de agressietraining tijdens de schapenworkshops omdat deze hier goed passen. Langzaam begint zich bij mij het idee aan te dringen of ik het drijven van schapen niet als onderdeel van agressietrainingen in zal gaan zetten. Het levert zoveel inzichten op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen