Honden aan de lijn

Ik sprak deze zomer een paar hondenbezitters die dachten dat het niet zo erg was als hun hond op de schapen af stoof. "De schapen zijn toch gewend aan honden", was hun motivatie.
Toch nog maar eens uitleggen waarom dit niet zo is.


Ja onze schapen zijn gewend aan ónze honden. Onze Bordercollies komen ze al tegen vanaf het moment dat ze als lammetje in de wei lopen. En niet geheel onbelangrijk, onze Bordercollies zijn minimaal een paar jaar getraind in de omgang met schapen. Dit maakt niet alleen dat het op afstand bestuurbare hondjes zijn, maar dat ze ook geheel zelfstandig met een koppel schapen om kunnen gaan.

Onze ervaring met loslopende honden is helaas niet zo prettig. Het zal je verbazen hoe vaak het voorkomt dat mensen hun hond los hebben lopen en dat deze hond dan niet eens het basiscommando "hier" kan opvolgen. Laat staan dat de baasjes in staat zijn om hun hond op elk gewenst moment een halt toe te roepen. Hierdoor gebeurt het dus af en toe dat een hond op de schapen af stuift. De schapen schieten alle kanten op en de hond wordt nog wilder. Dit veroorzaakt veel stress bij de schapen en soms overleeft een schaap dit niet door de stress of door een beet van een hond.

Probleem is in dit soort gevallen ook vaak nog eens dat de hondenbezitters van de loslopende hond de schade niet zien die de hond heeft aangericht.

En ja, natuurlijk snap ik als hondenbezitter hoe belangrijk het is om je hond lekker los te laten lopen. Vooral in de natuur. Maar doe dit op plekken waar het wel mag! Misschien helpt het om te weten dat de boete voor de loslopende hond rond de € 100,= ligt en dat er vaak niet gewaarshuwd wordt, omdat dit niet blijkt te helpen.

Over de schrijver