Direct ontspannen na stress

Ik wou dat ik het kon, direct ontspannen na stress. Dat je net iets hebt meegemaakt wat voor stress gezorgd heeft en dat je direct daarna lekker relaxed weer rond kan lopen.

Dit is nou iets waar ik vaak jaloers op kan zijn bij de schapen, dat direct ontspannen na stress.  Onlangs verplaatsten wij lammeren (ondertussen bijna het formaat schaap) van A naar B. Deze lammeren zijn nog niet zo gewend om bij elkaar gedreven te worden en om dan vervolgens vervoerd te worden met een trailer. Dit alles geeft dus wat stress. Op het moment dat je ze echter met een sierlijk sprongetje uit de trailer ziet komen, lijkt de stress per direct verdwenen. ‘Mmmm, lekker vers gras, o en kijk, mooie schaduwplekjes onder de bomen’. Alsof er niets gebeurd is gaan ze over tot de orde van de dag. Wat ik al zei: ik wou dat ik het kon.

Ik zeg wel vaker. Het werken met de schapen is voor mij gewoon therapie. Van nature ben ik wat druk van aard en volgens sommigen is dat een eufemisme, maar als ik in mijn schapenmodus ben, en dat ben ik als ik aan het werk ben met de schapen, dan ben ik vaak een en al rust. Dat is maar goed ook, want als ik onrustig zou zijn, dan zijn de schapen dat ook, om van de Border-collies nog maar te zwijgen.

Ook tijdens de schapenworkshop is dit een van de vele lessen die tijdens deze workshop geleerd kunnen worden. Telkens zie je weer hoe snel de schapen ontspannen als de druk afneemt en hoe jezelf snel deze druk bij jezelf en/of de ander veroorzaakt. Op naar een stressvrij leven……

Over de schrijver
Reactie plaatsen