Achter de schermen

Regelmatig schapenworkshops verzorgen is fantastisch, maar er gebeurt ook veel achter de schermen.

Zo zijn wij wekelijks lekker in de weer met de schapen in de Heemskerker duinen, dat is onze hobby, ons vrijwilligerswerk. Bezoekers van deze website zien mij en Rob vaak alleen in de rol van trainer tijdens de schapenworkshops. Dat deze schapen ook nog enige zorg nodig hebben is dan niet altijd onderwerp van gesprek.

Stichting Crosshill werkt met Scottish Blackface schapen. Dit zijn schapen die het hele jaar door buiten kunnen verblijven en in vrijwel alle omstandigheden zelfstandig kunnen leven in de duinen. Hun soortgenoten overwinteren in de bergen van Schotland en zulke weersomstandigheden hebben we hier in Nederland gelukkig niet.

Helpen aflammeren

Alle seizoenen door vragen de schapen wel hun aandacht en daar vullen wij als vrijwilligers onze tijd mee.
In het voorjaar natuurlijk de lammertijd. Scottish Blackface schapen kunnen goed zelfstandig een of meerdere lammetjes ter wereld brengen. Soms gaat dit niet goed en dan is er hulp nodig. In het voorjaar lopen we dan ook frequent alle schapen langs om dit goed in de gaten te houden.

Na het lammeren volgt het scheren en daarna worden de schapen in verschillende koppels verplaatst over diverse velden. Gedurende zomer controleren we vooral veel op vliegen en maden. Dit is belangrijk omdat een schaap dat een wond heeft met maden in drie dagen dood kan gaan als je niets doet.

Eind augustus gaan alle schapen de duinen weer in. Prachtig om te zien hoe ze heerlijk vrij rond lopen in grote gebieden. Al moet ik eerlijkheidshalve wel vertellen dat dit niet altijd zo romantisch is als het lijkt. Je loopt soms ook kilometers hek te plaatsen of te verwijderen. Ergens in deze periode worden van alle schapen de hoefjes geknipt.

Hoefjes knippen

Dan is oktober de maand dat de rammen bij de dames mogen en na een aantal weken gaan de schapen dan naar de kuststrook Het Zeeduin. Hier verblijven ze de hele winter. In de winter worden natuurlijk de dagelijkse rondjes langs de schapen gelopen, maar ook de voorbereiding getroffen voor het voorjaar. In februari beginnen we alweer met het klaarmaken van de velden waar straks de ooien weer kunnen aflammeren. Dan krijg je alweer echt behoefte aan het voorjaar, terwijl dat echt nog wel even duurt.

Zomaar even een kort verhaaltje wat er achter de schermen gebeurt met de schapen. Tenslotte is de hoofdtaak van de schapen niet het hulp bieden bij de schapenworkshops, maar het begrazen van de Heemskerker duinen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen