De schapen als metafoor

Tijdens de schapenworkshop wordt er door de deelnemers bedacht wat een mooie metafoor is voor de schapen. Welk beeld vertegenwoordigen deze schapen tijdens de workshop. Want een mooie metafoor voor de schapen in combinatie met een door de deelnemers bedacht doel voor deze ochtend of middag, geeft een prachtig plaatje.

Aan het begin van de workshop bedenken de deelnemers een doel waaraan zij werken gedurende de workshop. Dit doel bereiken ze door de schapen langs een parcours te drijven waarbij de moeilijkheidsgraad van de opdrachten varieert. Er zijn al de nodige metaforen gebruikt voor de schapen zoals bijvoorbeeld:

In plaats van dat je dan tijdens de workshop denkt “hé als ik meer druk uitoefen, dan gebeurt er dit met de schapen” , krijg je ineens een beeld: “kijk als ik meer druk uitoefen dan worden de cliënten zenuwachtig. Of, zoals bij de foto bovenaan deze blog, “Wat doen wij nou, dat onze klanten in de hoek gedrukt staan?”

Wat voor een doel of metafoor er ook gekozen wordt, het is voor zowel de deelnemers als voor ons trainers telkens weer een genot om naar te kijken.

Als je de schapenworkshop gebruikt als onderdeel van een teamtraining, dan dienen zich nog vele andere metaforen aan . Dan kunnen de schapen ineens staan voor het probleem, of de problemen waar een team uit probeert te komen. Dat werpt dan ineens weer een heel ander licht op zaken.

Kortom, we hebben de mogelijkheden van het gebruik van metaforen in de schapenworkshop nog lang niet uitgeput.

Over de schrijver
Reactie plaatsen